Prie namų esantys nuosavi šiltnamiai – nuostabus dalykas kiekvienam žmogui, vertinančiam žemės darbus bei ekologiškai užaugintas daržoves. Žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, šiltnamiai kaina tikrai nėra tokia didele statomi, kad neapsimokėtų jų turėti. Tačiau visada labai smagu turėti didelį šiltnamį, stiklinį ir patogų, kuriame ir jums patiems būtų smagu kažką auginti. Keletas pasišventusių sodininkų išduoda savo mėgstamiausius receptus „tiesiai iš šiltnamio“.
Pavasarinės salotos
Rūta, prie kurios namų stovi net du šiltnamiai, sako, kad visada labiausiai laukia pavasario. Nes būtent pavasarį ji skuba į lauką ir nori pirmiau už pačią gamtą pradėti pavasaroti. „Iškart užsėju ankstyviausias salotas ir ridikėlius. Kai kurių daržovių jau turiu pasiruošusi daigus anksčiau padarytus, todėl labai man patinka, kai galiu jau turėti savo ankstyvų daržovių, o niekas kitas tokiu metu dar jų neturi ir vis dar vaikšto su žiemine striuke. Suprantate, tokių daržovių auginimas reiškia, kad tu jau gyveni, kaip nori gyventi, kad tau jau atėjo vasara, ir visa kita tu ignoruoji. Na ir kas, kad visi serga peršalimu – tau jau žiema baigėsi. Todėl pačios pirmos pavasarinės salotos yra kažkas švento. Mes nuo seno šeimoje turime paprotį vienas kitam trenkti su šaukštu per galvą, kai valgome kažką iš daržo arba šiltnamio pirmą kartą metuose. Paprotys gal ir kvailas, bet jis daug ką pažymi. Pirmos salotos paprastai būna iš žalių lapinių salotų, ridikėlių, svogūno laiškų, krapų. Agurkų dar tenka palaukti vėliau“, – sako moteris.
Daržovių troškinys
Regina sako, kad jai mėgstamiausias šiltnamio patiekalas yra daržovių troškinys. „Mėgstu troškintą maistą, dėl to dievinu ir indų virtuvę. Troškini gaminu iš pomidorų, paprikų, svogūnų, česnakų, prieskonių, baklažano. Visi šie augalai išauga ne vienodu laiku, bet kai jie pasirodo, būna tikrai nuostabu pagaliau pasidaryti šį troškinį“, – sako ji.
Trintos sriubos
Dar viena šiltnamio savininkė teigia, kad jai apskritai labiausiai patinka kalafioras. Tačiau kadangi dirvoje yra daug kenkėjų, vis būna labai sunku juos užsiauginti. Taigi, ji bando auginti kalafiorus ir lauke skirtingose vietose, ir šiltnamyje. O kai pagaliau išauga – gamina trintą švelnią kalafiorų sriubą, į ją įmeta ir netrinto kalafioro šakelių. Tokia sriuba puikiai užkiša skrandį, yra maistinga ir labai skani. Dar ją galima paskaninti šaukštu grietinės, sviestu, druska, skrebučiais. Tačiau tada ji jau bus ne iš šiltnamio.