Tie, kas nemėgsta saldumynų, dažniausiai mėgsta sūrius užkandžius. Iš jų populiarūs yra pelesiniai suriai bei įvairūs kiti sūriai. Kokių sūrių mėgėjais esate jūs? Štai kokia sūrių įvairovė nuolat pasiekia mūsų stalus – gal čia rasite ir savo mėgstamą sūrį.
Pelėsiniai sūriai
Vėliausiai pas mus atkeliavo pelesiniai suriai, ir iki dabar jie laikomi gurmanišku pasirinkimu. Pelėsinio sūrio receptūra yra ypatinga, nes tokį sūrį tenka ilgai brandinti, kol jis tampa toks, kokį jį vėliau matome ir ragaujame. Jis pasižymi aštriu skoniu, pelėsių vietos suteikia įvairius poskonius. Tačiau nereikia galvoti, kad pelėsiai yra kažkuo blogi – jie kaip tik gerina virškinimą. Tai visiškai kitokie pelėsiai negu tie, kurie kaupiasi ant jūsų drėgnų sienų.
„Olandiški sūriai“
Dabar jau sunku pasakyti, kodėl nuo seno geltoną sūrį vadiname „olandišku“, galbūt tikrai pirmieji tokie sūriai atkeliavo būtent iš Olandijos. Tačiau geltonų sūrių su skylutėmis ar be jų, puikiai besilydančių karštoje temperatūroje turime tikrai daug ir įvairių. Gaminame ir patys, ir importuojame.
Balti varškės sūriai
Tikras lietuviškas skanumynas – baltas varškės sūris. Jį lietuviai gamina iš karvės pieno ir grietinės. Dažnai importuojame baltus varškės sūrius, pagamintus iš ožkų pieno. Desertiniai sūriai taip pat dažniausiai būna balti, juose galima rasti tarp varškės visokių priedų. Tarkime, tai gali būti džiovinti vaisiais, slyvos, riešutai, šokoladas, želė gabalėliai, cinamonas ar aguonos. Desertinis varškės sūris dažniausiai ruošiamas kone kaip tortas, todėl juo gera mėgautis su kava. Tokius sūrius mėgsta ir vaikai, ir suaugę, nes nors tai saldumynas, tačiau vis dar išlaikęs maistingąsias savo savybes.